قائم فرهنگ مهدویت
قائم : فرهنگ مهدویت

هیات مذهبی به یک محفل سیاسی یا کنسرت موسیقی تبدیل نشود

هیات مذهبی به یک محفل سیاسی یا کنسرت موسیقی تبدیل نشود

به گزارش قائم مدیر تشکل های دینی سازمان تبلیغات اسلامی اظهار داشت: با اهمیت ترین هدف از برگزاری مهرواره «هوای نو» ادامه هیات های مذهبی در طول سال است تا در زندگی مردم جریان داشته باشد. اگر هیات به یک محفل سیاسی یا کنسرت موسیقی تبدیل نشود و از ظرفیت های آن استفاده شود، خیلی از مشکلات جامعه حل خواهد شد.


به گزارش خبرنگار قرآن و معارف ایرنا، حجت الاسلام مجید باباخانی روز سه شنبه - ۲۰ اردیبهشت - در نشست خبری اختتامیه مهرواره هوای نو، نخستین مهرواره برگزیدگان سال هیات و تشکل های دینی اظهار داشت: هیات مبتنی بر تشکیلات، معنویت، معرفت و هنر است. در واقع معجونی است که وقتی این ظرفیت ها در کنار هم قرار می گیرد، ظرفیت بزرگی را بوجود می آورد که اگر هیات ها از همه ظرفیت ها استفاده کنند اتفاقات بزرگی رقم خواهد خورد.
مدیر تشکل های دینی سازمان تبلیغات اسلامی اضافه کرد: هیات از یک محفل مبتنی بر توسل به خاندان (ع) و استفاده از معارف دینی آغاز می شود ولی آبشخور خیلی از فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی خواهد بود.
باباخانی عنوان کرد: اگر هیات به یک محفل سیاسی یا کنسرت موسیقی تبدیل نشود و از ظرفیت های آن استفاده شود، خیلی از مشکلات جامعه حل خواهد شد.
وی ضمن اشاره به تاریخچه برگزاری هیات در ایران اظهار داشت: هیات ها از دهه ۵۰ خورشیدی به ظرفیت بزرگ خود واقف بودند و از آن استفاده کردند و به سراغ حل ریشه های مشکلات مردم رفتند و در نهایت به وقوع انقلاب اسلامی منجر گردید.
مدیر کل تشکل های دینی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به دلیل نامگذاری این مهرواره اظهار داشت: تندیسی از درخت زرین سرو برای اهداء به برگزیدگان آماده شده که این تندیس نماد هیات های مذهبی است. یعنی همانگونه که درخت، نماد زیبایی و نشاط و همینطور تصفیه هواست، هیات ها هم هوای فرهنگ را در جامعه تصفیه می کنند و به هر اندازه که فعالیتهای هیات های مذهبی گسترده باشد این تصفیه بیشتر خواهد بود.
وی اضافه کرد: قرار بود مراسم اختتامیه در بهمن سال قبل برگزار گردد که با عنایت به شیوع کرونا به ۲۴ اردیبهشت موکول شد. البته این مهرواره استمرار خواهد داشت و مقرر است محورهای اساسی مهرواره سال ۱۴۰۱ تعیین شود.
این کارشناس مذهبی در پاسخ به سوالی از حضور اهل سنت و مذاهب و ادیان دیگر در هیات های مذهبی سخن گفت و اضافه کرد: خیلی از اهل سنت و حتی دیگر مذاهب دلداده خاندان (ع) هستند بگونه ای که حضور آنها را هر سال در هیات های ماه محرم می بینیم.


وی ضمن اشاره به نقش مسجد در پیشرفت هیات های مذهبی اظهار داشت: اگر آغوش مسجد همچون گذشته به هیات ها باز شود، خیلی از جوانان و نوجوانان جذب این سنگر می شوند. چون حضور این افراد در هیات ها پررنگ است و مسجد یکی از ظرفیت هایی است که هیات می تواند از آن به خوبی استفاده نماید.
باباخانی از رصد ۳۰۰ مبحث و محور در زمینه هیات سخن گفت و افزود: اندیشکده هیات یکی از مراکزی است که در سازمان تبلیغات در این حوزه پژوهش می کند و محمدرضا سنگری نویسنده و پژوهشگر تاریخ اسلام بعنوان رئیس هیات علمی این اندیشکده فعالیت می کند. همینطور با پژوهشگاه ها و اندیشکده های مرتبط ارتباط برقرار کرده ایم و با پژوهشگران هم تبادل اندیشه داریم.
وی برگزاری مهرواره هوای نو را فرصتی برای شناسایی هیات های نوآور و فعال در امور فرهنگی و اجتماعی دانست و اظهار داشت: با برگزاری این مهرواره، مردم به این نتیجه می رسند که همه هیات ها در چند هیاتی خلاصه نمی گردد که رسانه های قوی تری دارند.
مطالبه گری ۸۰ تشکل از مسؤلان فرهنگی
وحید ملتجی دبیر مهرواره هوای نو اظهار داشت: ۸۰ تشکل و هیات مذهبی از پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت به مدت سه روز با دعوت بعضی از مسؤلان ارشد و میانی نظام در این جلسات به گفت و گو و مطالبه گری در حوزه هیات می پردازند.
وی از محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، پیمان جبلی رئیس سازمان صدا و سیما، علیرضا زاکانی شهردار تهران، پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان و حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی بعنوان مهمانان این برنامه ها یاد کرد که مقرر است به گفت و گو بنشینند.
ملتجی ضمن اشاره به ظرفیت های فراوان هیات ها اظهار داشت: سال جاری فقط به برخی ظرفیت های هیات ها پرداخته ایم و در سال آینده به مبحث هایی همچون سخنرانی و منبر در هیات می پردازیم.
قرار نیست این مهرواره به ساماندهی هیات ها بپردازد بلکه بهترین ها را بر مبنای شاخص هایی تعیین و معرفی می کند.
وی جنبه بین المللی هیات ها را یکی دیگر از ظرفیت ها دانست و اظهار داشت: سال جاری در زمینه جهانی ورود نکردیم و از سال آینده مباحثی را در این حوزه مطرح خواهیم کرد که یک مسئله بر محور بازتاب برگزاری هیات های مذهبی در خارج است و مسئله دیگر نحوه تشکیل هیات ها در سایر کشورهاست.
به گفته دبیر مهرواره هوای نو، هر کار فرهنگی باید بر چهار محور دانش، اخلاق، دین و هنر شکل گیرد و اگر یکی از اینها وجود نداشته باشد، به نتیجه نمی رسد و معتقدم ذات هنر به شکل های مختلف در هیات ها وجود دارد.
وی ضمن اشاره به شعار این مهرواره (در هوای نوی هیات نفس تازه می کنیم) اظهار داشت: ما معتقدیم هیات، محلی برای گرفتن تصمیم های بزرگ است، هیات جایی برای آرامش بیشتر است و جایی برای تجربه زندگی خوب است، مکانی برای دوستی های ماندگار و جایی برای کمک همدیگر.
ملتجی اضافه کرد: قرار نیست این مهرواره به ساماندهی هیات ها بپردازد بلکه بهترین ها را بر مبنای شاخص هایی تعیین و معرفی می کند. اگر هیات ها در مسائل اجتماعی و فرهنگی ورود نکنند، در آینده با هیات هایی روبرو خواهیم بود که بعنوان لکه سیاه از آن یاد می کنند.


وی ضمن اشاره به برخی صدمه ها در هیات های مذهبی اظهار داشت: استودیوخوانی یکی از پدیده های ستایشگری است و در واقع یک آزمون و خطایی است که باید درباره آن نظر بدهیم و اگر هیاتی ها در آن ورود نکنند، شاهد اتفاقات دیگری در هیات ها خواهیم بود.
۲۹ هزار و ۲۸۰ اثر در سه بخش به دستمان رسید که مجموع شرکت کنندگان هفت هزار و ۴۹۹ نفر هستند.
دبیر مهرواره هوای نو با قرائت آمار آثار رسیده به دبیرخانه اظهار داشت: ۲۹ هزار و ۲۸۰ اثر در سه بخش به دستمان رسید که مجموع شرکت کنندگان هفت هزار و ۴۹۹ نفر هستند. دو هزار و ۲۸۵ نفر در بخش ستایشگران خاندان (ع)، چهار هزار و ۲۸۵ هیات در بخش هیات و ۶۳۵ کتاب در بخش کتاب ثبت نام شده اند. تعداد آثار رسیده به مهرواره سه هزار و ۹۰۳ اثر به بخش ستایشگران، ۲۴ هزار و ۵۲۲ اثر به بخش هیات و ۸۵۵ اثر به بخش کتاب هیات رسیده است.
ملتجی از برگزاری اختتامیه ای متفاوت در شنبه شب ۲۴ اردیبهشت با برگزاری نماز مغرب و عشاء در تالار وحدت اطلاع داد و اظهار داشت: این اختتامیه با حضور حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و برخی شخصیت های فرهنگی و مذهبی برگزار می شود ولی سخنرانان کمتر از ۱۰ دقیقه سخنرانی خواهند کرد.

آشنایی با رشته های مهرواره هوای نو
مهرواره هوای نو نخستین و بزرگترین مهرواره ای است که به صورت خاص به هیات ها و تشکل های دینی می پردازد و تلاش دارد نگاه هیات ها و رویکرد آنها را نسبت به عموم مردم و فعالیتهای خودشان ارتقاء دهد و با نشان دادن فعالیتهای موثر هیات ها به عموم مردم سبب بهتر دیده شدن هیات ها در میان مردم و مسؤلان شود.
این مهرواره از سه بخش تشکیل می شود که در بخش ستایشگران خاندان (ع) در محور اصلی شامل مداحی و مدیحه خوانی و در محور ویژه شامل تقدیر از نغمه سرایان، تقدیر از اقدامات شاخص، نسل حسینی و شهید حاج قاسم سلیمانی است. شاخصه های مدیحه خوانی در این مهرواره شامل تسلط در اجرا، رعایت آداب و شئون مداحی، انتخاب شعر و توانمندی صداست.
بخش کتاب دارای دو محور اصلی است که مبحث محور اول، کتاب سال عاشورا شامل رشته های پژوهش، شعر و نوحه، ادبیات داستانی، کودک و نوجوان، مستندنگاری و روایت و همینطور آثار هنری مکتوب است و در محور اصلی دوم در ارتباط با کتاب سال هیات و شامل محتوای کاربردی هیات، مستندنگاری هیات و متون آموزشی و پژوهشی هیات است. البته این بخش یک محور ویژه با عنوان تاریخ شفاهی هیات دارد.
بخش هیات هم دارای محورهای اصلی، ویژه و جنبی است که در محور اصلی مبحث هایی همچون ساختار و تشکیلات، مضمون و محتوا، هنر هیات، رسانه هیات، تولیدات هیات، هیات و اقتصاد، هیات و خدمات اجتماعی، هیات و خانواده، هیات و نوجوانان و همینطور هیات و بانوان مطرح می شود. محور ویژه شامل سه رشته نسل حسینی، کرونا و بزرگان عرصه منبر است و محور جنبی هم در ارتباط با خدمات آموزشی پژوهشی، خدمات هنری رسانه ای، خدمات حمایتی سازمان دهی و همینطور بانیان و حامیان است.


مهرواره هوای نو از آغاز پاییز سال قبل با هدف اصلی آشنایی عموم مردم با هیات ها و بهتر دیده شدن فعالیت هیات ها شروع به کار کرد و قرار بود بهمن ۱۴۰۰ به کار خود آخر دهد ولی برنامه اختتامیه ۲۴ اردیبهشت در تالار وحدت برگزار می شود.
این مهرواره در نخستین دوره خود به سه بخش هیات، کتاب هیات و ستایشگران خاندان علیهم السلام پرداخته است که هرکدام شامل محورها و رشته هایی تخصصی هستند. منتخبین این دوره توسط هیت داوران مهرواره هوای نو متشکل از افراد متخصص و خوشنام در هر بخش و رشته انتخاب شده و مفتخر به دریافت تندیس درخت زرین مهرواره خواهند شد.
اولین دوره مهرواره هوای نو به همت سازمان هیات و تشکل های دینی و با حمایت سازمان تبلیغات اسلامی به دنبال این است با ایجاد نگاه به آینده در هیئات نویدبخش این باشد تا هیات ها در چهل واره دوم انقلاب به افق مشخصی برسند.
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آذر سال قبل در دیدار با عوامل برگزاری مهرواره هوای نو اظهار داشت: سنت هیئات مذهبی، گنج بی انتها ماست و هرچقدر با شیوه های مختلف معرفی شود، باز هم جا دارد. کدام سیستم را سراغ دارید که با عمق جان مردم ارتباط داشته باشد؟ یکی از نقاط ممیزه حاکمیت دینی همین است و متاسفانه گاهی بعنوان کارهای اداری به این مورد نگاه می نماییم که چیزی از آن حاصل نمی گردد. در دنیایی که شرایط پیچیده است و فرزندانمان در معرض تهدید هستند باید پرچم حسینی در دستمان باشد تا بتوانیم از این فضا عبور نماییم و ما در این راه با همه توان حمایت ‎های لازم را انجام می دهیم.
وی با تجلیل از ایده های جدید دبیر این مهرواره اظهار داشت: وحید ملتجی همیشه ایده های نو در حوزه فعالیتهای فرهنگی و دینی عرضه می کند و در اصفهان هم با طرح هایی که عرضه کرده، شیوه های جدیدی در عزاداری ها گسترش پیدا کرده و باید تلاش نماییم این طرح ها را بین المللی نماییم. فرآیند جامعه اسلامی که رهبر معظم انقلاب اسلامی ترسیم می کنند که ختم به جامعه مهدوی شود، باید از همین هیات ها و مجالس بگذرد و ما هم از این ایده ها حمایت می نماییم.
وحید ملتجی درباره جوایز مهرواره هوای نو اظهار داشت: این جوایز در دو بخش اهدا می شود که یکی در ارتباط با هیات هاست و دیگری به افراد. در همین راستا برای برگزیدگان هیات ها در هر رشته ای ۲۰ تا ۵۰ میلیون تومان و افراد قابل تقدیر درنظر گرفته شده است.



منبع:

1401/02/21
20:10:49
5.0 / 5
619
تگهای خبر: آموزش , ادیان , اسلام , اسلامی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱