قائم فرهنگ مهدویت
قائم : فرهنگ مهدویت
گزارش قائم از آنچه در كلاس درس اخلاق مدیران كرمان گذشت

ذلت پشتیبانی از ثروتمند رانت خوار

ذلت پشتیبانی از ثروتمند رانت خوار

به گزارش قائم، کرمان: ادامه مباحث کلاس اخلاق مدیران استان کرمان با موضوع «چکار نماییم که در دنیا به ذلت و خواری» گرفتار نشویم، این دفعه هم به موضوعات مهم و جالبی در حضور مدیران رسید؛ این که اگر در تصمیم سازی و کمک ها، پشتیبان ثروتمندان و متنفذان رانت خوار باشیم، چه اتفاقی در زندگی خودمان رخ می دهد.


به گزارش قائم به نقل از خبرگزاری ایرنا، باوجود تعداد زیاد مدیران کل، معاونانشان و نیز مدیران مستقر در شهرستان کرمان که در حسینیه ثارالله شهر کرمان جمع شده بودند، با آنکه نماینده ولی فقیه در استان عادت دارد بسیار آهسته(با تُن صدای پایین) و شمرده شمرده صحبت کند، اما آنقدر مدیران ساکت بودند و سراسر گوش که بدون هیچ همهمه ای، صدای آهسته سخنران به آسانی شنیده می شد.
موضوع حمایت نکردن از افراد ثروتمند، بانفوذ و رانتخوار، در تصمیم ها و اقدامات مدیران یا هر فرد دیگری، که این تصمیم ها به سود رانتخوران، چه بسا می تواند مقابل مستضعفان، اقشار لطمه پذیر، مسکینان و یتیمان باشد بخش مهمی از جلسه را طی یکشنبه آخر مهرماه به خود اختصاص داد و بیان برخی داستانها و مثال ها همراه با این سرفصل های اخلاقی و رفتاری، مباحث را جذاب تر کرد.
حجت الاسلام و المسلمین حسن علیدادی سلیمانی امام جمعه کرمان در ادامه مباحث از ماه های قبل که به بررسی عوامل به ذلت رساندن انسان ها در دنیا پرداخته است، این دفعه تنها فرصت کرد به ۲ عامل دیگر اشاره کند، نخست بی توجهی به یتیمان و فقیران یا پشتیبانی از رانتخواران ثروتمند و دوم، تجاوز از حدود و ثغور الهی.


وقتی به موقعیتی می رسیم

امام جمعه کرمان ابتدا با تکرار مبحث مهمی که در جلسه های قبل به تفصیل به آن پرداخته بود بر اساس این که اگر بخواهیم در دنیا ذلیل و خوار نشویم، ابتدا نباید کسی را خوار و ذلیل نماییم اظهار داشت: از دیگر دلیلهای، بی توجهی به یتیمان و فقیران است؛ در زندگی خصوصاً زمانی که دستمان باز شود، نفوذ، مسئولیت، موقعیت یا جایگاهی پیدا می نماییم و امتحان و آزمونی در دنیا در دست ما قرار می گیرد، باید بیشتر مراقبت نماییم.
به گفته وی، در این زمان اگر مسکین و یتیمی مورد مواجهه با ما قرار گیرد، نیاز و حاجتش را خطاب به ما مطرح کند و ما دست رد بزنیم و بی توجهی نماییم یا یادمان برود که یتیم یا مسکین است، شک نکنید که بطور حتم، خواری در دنیا به سراغ ما خواهد آمد.
نماینده ولی فقیه در استان کرمان با اشاره به اینکه در قالب چندین آیه و روایت در این حوزه سفارش های موکدی شده به شرح تعدادی از آنها پرداخت و اظهار داشت: ببینید در خلال این روایات و آیات، چقدر دین اسلام کامل، ارزشمند، دقیق و نکته سنج است که به کوچک ترین مسائل توجه دارد.
به گفته وی، ما انسان ها وقتی فردی پدرش را از دست دهد با عنوان یتیم وی را اطلاق می نماییم اما در حیوانات، زمانی آن حیوان یتیم می شود که مادر از دست بدهد و در روایات و آیات قرآن می بینیم که در مورد هر دو، حتی حیوانات یتیم سفارش هایی دارد.
امام جمعه کرمان در ادامه با قرائت برخی آیات و روایت در این حوزه اظهار داشت: از ما می پرسند که چرا یتیمان و فقیران را سر سفره خود خورانیدن نمی نماییم یا چرا وقتی به موقعیتی می رسید، حسابی برای این افراد باز (دستگیری) نمی کنید؟.
علیدادی سلیمانی در ادامه به ذکر روایتی از مرحوم آیت الله سید محمدجواد بن محمد حسینی عاملی (۱۱۶۰- ۱۲۲۸ق)، معروف به سید جواد عاملی پرداخت که از شاگردان مرحوم آیت الله بحرالعلوم بوده است؛ اما پیش از آن با اشاره به اینکه در طول تاریخ، تشیع در ایران مدیون برخی علما که از لبنان و بحرین به این کشور آمده اند و موثر بوده اند، هست، از علمایی نام برد همانند آیت الله عاملی، مرحوم محقق کرکی(علی بن حسین بن عبدالعالی جبل عاملی (۹۴۰–۸۷۰ق) مشهور به محقق ثانی و محقّق کَرَکیِ) و شیخ بهایی و گوشه ای از خدمات آنان را تشریح کرد.
امام جمعه کرمان سپس به روایتی درباره ی شاگرد مرحوم بحرالعلوم که خود از بزرگان بوده است پرداخت و اظهار داشت: وی در منزلش، سفره انداخته بود می خواست شام بخورد که درِ خانه به صدا درآمد و خادم آیت الله بحرالعلوم، وی را فراخوانده بود که هرچه سریعتر به وی مراجعه کند.
وی اضافه کرد: شاگرد بحرالعلوم وقتی رسید دید استاد خیلی عصبانی است به حدی که سر وی داد زد و گفت همسایه شما هفت روز است غذا ندارد، خرمای قرضی می گیرد، امروز هم قرض به وی نداده اند و گرسنه می خوابد، بعد شما سفره انداخته اید شام بخورید؟.
«شاگرد جواب می دهد: من نمی دانستم، اما پاسخ می شنود اگر می دانستید همسایه شما گرسنه است که وای به حالتان و اگر هم نمی دانستید باز وای به حال شما که چرا از همسایه خبر ندارید. سپس یک مجموعه کامل غذای مفصل به شاگردش می دهد و می گوید برای حفظ حرمت طرف مقابل، از جانب خودت ببر پیش همسایه و نگو که چه کسی فرستاده است برای اینکه قصد کرده ای با وی غذا را میل کنی».
علیدادی سلیمانی افزود: شاگرد بحرالعلوم همین کار را می کند و غذا را می برد که همسایه وی، می گوید این غذای شما نیست و تا نگویید مال کیست من دست نمی زنم که او مجبور می شود نام ببرد تا فرد غذا را میل کند؛ در آخر همسایه با تعجب می گوید آیت الله بحرالعلوم از کجا اطلاع داشته که وی گرسنه است؟.

پشتیبان نااهلان نشویم

وی با اشاره به اینکه گاهی اوقات با طرفداری از آدم های پولدار، رانتخوار و متنفذ، جبهه فقرا را تضعیف می نماییم که خیلی گناه بزرگی است اظهارداشت: گاه انسان های متنفذ با شما (مدیران) ملاقات می کنند و از شما می خواهند که آنان را به جایی یا فردی معرفی و سفارش کنید؛ مراقب باشید برای اینکه اگر لیاقت و صلاحیت نداشته باشد باید از خود بپرسید که اگر رانتی بناگذاشتند و افرادی در آن قرار گرفتند، آیا ما می توانیم جواب دهیم؟.
« به همین دلیل باید مراقب باشیم و اجازه ندهیم بواسطه ما یا بوسیله ما، کسی به قدرت یا ثروتی برسد که حقش نیست؛ مراقب باشیم هیچ وقت پشتیبان آدم های نااهل که متناسب با آن درجه و جایگاه نیستند، نشویم».
امام جمعه کرمان اشاره کرد: البته زمانی که ما پشتیبان کسی شویم که حق وی بوده است؛ یا پشتیبان قشر محروم و لطمه پذیر می شویم، عین عبادت است؛ اما عکس آن نباید اتفاق بیافتد تا جبهه مستضعفان ناامید و از امکانات دور نشود و خواص جای آنان را نگیرند.
علیدادی سلیمانی در بحث عامل دوم و ضرورت تجاوز نکردن از حدود الهی نیز اظهار داشت: اگر کسی از حدود الهی در رفتار و زندگی اش تجاوز کند، در جهان خوار و ذلیل خواهد شد و ده ها آیه و روایت در این حوزه داریم.
وی سپس به روایت دیگری پرداخت و توضیح داد: مرحوم شیخ عبدالکریم حائری سفری به عتبات داشته بطوریکه قصد کرده بود چندماه آنجا بماند و همراهانش به وی سفارش می کنند پارچه ای غیرایرانی برای لباس تازه بگیرد اما وی هربار تاکید می کند که پارچه غیرایرانی نمی پوشد و در مقابل اصرار اطرافیان، حکایتی را نقل می کند تا آنکه آنان قانع می شوند.
امام جمعه کرمان توضیح داد: مرحوم حائری چون چندماه آنجا بوده یک کلاس شرح لمعه را هم برای طلبه ها می گذارد که می بیند آقایی با لباسی مندرس هرروز سر کلاس می نشیند؛ مرحوم حائری اما در ذهن خود می پرسد که این فرد کیست، از این درس چه می فهمد که با این لباس مندرس اینجا هرروز حضور می یابد؛ وی را هم پیش تر در بازار، در مغازه ای دیده بود که پینه دوزی در بازار داشته اما مقید بوده هرروز سر کلاس بیاید؛ فقط در ذهن مرحوم حائری این نکته می آید که این فرد چه می داند که هرروز اینجا می آید.
«(مرحوم حائری) می گوید فردای آن روز که این مساله به ذهنم آمد، آن فرد سر کلاس، آنقدر پرسش پرسید و اِشکال کرد که کل مباحث را زیر پرسش برد؛ اشکال های بسیار قوی بیان کرد و شیخ را در دست انداز انداخت؛ فردی که در یکی دو ماه یک کلمه هم پرسش نمی کرد، این گونه آغاز به پرسش کرد که پس از پایان کلاس، (استاد) وی را صدا می زند و می خواهد که میهمان وی (برای ناهار ) باشد اما آن فرد قبول نمی کند و در مقابل اصرار شیخ، یک شرط می گذارد که همان غذایی که می خواهی خودت بخوری، مهیا کنی و برنامه غذایی را تغییر ندهی که شیخ می پذیرد».
امام جمعه کرمان افزود: شیخ، یک ظهر جمعه در منزل نشسته بوده و غذای ناهار هم نان و پیاز بیشتر در اختیار نبوده که آن فرد در می زند و وارد می شود؛ شیخ می بیند نان و پیاز برای میهمان درست نیست، از پولی که از یک متمول نزد وی امانت گذاشته بوده بوده تا در ایران آنرا در راه خدا هزینه کند، اما اجازه تصرف در آنرا نیز داشته، به امانت بر می دارد و کبابی برای میهمان مهیا می سازد؛ بعد می بیند مهمان، هرچه وی اصرار می کند، به کباب لب نمی زند و همان نان و پیاز را می خورد و بعد، پیش از رفتن با گلایه می گوید: ما شرطی داشتیم، چرا کباب آماده کردید، و مهمتر چرا از پولی که مال خودت نبود برای این کار برداشتید؟».
«شیخ از این اطلاعات آن مرد متعجب می شود که وی کیست که از این وقایع اطلاع دارد، و می بیند از فردای آن روز، دیگر سر کلاس هم حاضر نمی شود که به بازار و همان حجره پینه دوزی می رود تا وی را بیابد اما می بیند چنین مغازه و فردی آنجا نیست؛ هرچه از مغازه های کناری هم می پرسد، می گویند چنین فرد و مغازه ای اینجا اصلا نداشته اند و نمی شناسند».
نماینده ولی فقیه در کرمان اضافه کرد: اینجا شیخ می گوید فهمیدم اگر یک جا از حدود الهی تجاوز نماییم، حتی در ذهن و فکرمان، از ما مراقبت می کنند و اجازه نمی دهند؛ حالا در این شرایط برای چه باید لباس نو آن هم با پارچه غیرایرانی عوض کنم.
علیدادی سلیمانی سپس با اشاره به اینکه حدود خدا (برای همه ما) مشخص است، خوب هم می دانیم کجاست، پس حالا که می دانیم از آنها عبور نکنیم اظهارداشت: از خدا می خواهیم توفیق دهد توجه ما به اقشار لطمه پذیر، یتیم و فقیر کم نشود و از حدود و ثغور الهی تا جایی که می دانیم، هیچوقت عبور نکنیم.
به گزارش قائم به نقل از خبرگزاری ایرنا در این نشست، قبل از سخنرانی امام جمعه کرمان، حاج مهدی صدفی مدیر اجرائی حسینیه ثارالله کرمان و از یاران شهید حاج قاسم سلیمانی نیز به بیان مصادیق رفتاری از سردار دل ها در نبرد با دشمنان در جبهه هشت ساله دفاع مقدس و نیز جبهه مقاومت مقابل ترورست ها پرداخت.


1403/08/12
09:29:27
5.0 / 5
171
تگهای خبر: اسلام , امام , برنامه , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳