مردی میانه رو با همه جناح ها ارادتمند شدید طالقانی و مدافع شریعتی
به گزارش قائم پاسداشت مكتوب خبرآنلاین برای شخصیت فرهنگی و آثار قلمی زنده یاد استاد سیدهادی خسروشاهی/ ۱۷
سیدهادی خسروشاهی در خیلی از مسائل جامع اضداد بود؛ برای مثال از ارادتمندان شدید آیت الله طالقانی بود و در عین حال كه آیت الله طالقانی از طرفداران دكتر مصدق به حساب می آمد، ولی خسروشاهی از مخالفان دكتر مصدق بود.
وی همینطور از طرفداران سرسخت دكتر شریعتی بود و از او دفاع می كرد و مقالاتی درباره مرحوم دكتر شریعتی منتشر نموده است. این یك نوع میانه روی است كه نه بعنوان اعتدال از آن می توان نام برد، بلكه كسی بود كه با همه جناح ها ارتباط داشت.
من شصت سال با مرحوم خسروشاهی دوست بودم. از سال ۱۳۳۸ كه ما انجمن اسلامی دانشجویان را بنیان نهادیم، نخستین كسی كه با او آشنا شدم مرحوم خسروشاهی بود. من جهت شركت در نخستین كنگره انجمن اسلامی ایران به مشهد رفتم و تصمیم داشتم آیت الله میلانی را ببینیم. سركوچه منزل آیت الله میلانی یك طلبه سیدی را دیدم كه گفتند كه این آقای سید هادی خسروشاهی است و این ارتباط از آنجا شروع شد و همچنان برقرار بود چه پیش از انقلاب و چه پس از انقلاب.
روزی من به دانشكده الهیات دانشگاه تهران و دفتر مخصوص شهید مطهری رفته بودم. به علت اینكه منزل شهید مطهری از دانشكده دور بود گاهی آنجا می ماند. یك روز كه من هم آنجا بودم مرحوم خسروشاهی هم آمد و برای شهید مطهری نقل می كرد كه در قم شخصی به نام انصاری به منبر رفته و ضد دكتر شریعتی صحبت كرده است و طلبه ها گفتند «همسایه كرباس باف» تو را چه به دكتر شریعتی و این را برای شهید مطهری تعریف كرد؛ شهید مطهری اظهار داشت: كه طلبه ها درست گفته اند و دكتر شریعتی در حدی نیست كه این گونه درباره او سخن گویند. اگر طلبه ها با دكتر شریعتی اختلافی داشته باشند اختلاف علمی است و این مساله را بارها مرحوم خسروشاهی نقل می كردند.
مرحوم خسروشاهی ابتدا در ماهنامه «مكتب اسلام» مقاله می نوشت و بیشتر كارهایش بعنوان خاطرات و شرح حال از افراد مختلف انتشار یافته است. وی در زمینه اخوان المسلمین مصر، فدائیان اسلام و آیت الله كاشانی تحقیقات زیادی كرد و ترجمه های گوناگونی دارد كه بسیار مفید هستند؛ بخصوص كتاب «امام علی صوت العداله الانسانی» اثر جورج جرداق كه در ۵ جلد ترجمه شده است. ترجمه ای كه او از این كتاب انجام داده اصالت دارد و بهتر از ترجمه های دیگر این كتاب است و بیشترین معرفی این كتاب توسط سید هادی خسروشاهی انجام شده است. فصلنامه «فرهنگ و تاریخ معاصر» از دیگر آثار پرارزش و ماندگار اوست كه حدود ۳۰ شماره از آنرا منتشر نمود.
از دیگر كارهای او انتشار دو هفته نامه «بعثت» است كه بخشی از آن پیش از انقلاب توسط دوست نزدیكش مرحوم علی حجتی كرمانی منتشر گردید. آن زمان من هم انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران بودم و در این حوزه در دهه ۴۰ با او همكاری داشتم. مرحوم خسروشاهی بسیار پركار بود و الان آثارش به صورت مكتوب و دیجیتال در دسترس می باشد.
در كنار كارهای مختلفی كه داشت، تحقیقاتی درباره امام موسی صدر، سید جمال الدین اسدآبادی، مصلحان و نواندیشان در اسلام دارد كه آنها را به خوبی معرفی كرده است. آثار او از نظر تاریخی بسیار مفید می باشد و اگر كسی بخواهد در زمینه اخوان المسلمین كار كند كتاب های وی می تواند مرجع قرار گیرد.
* سید محمدمهدی جعفری، نویسنده، مترجم و پژوهشگر متون دینی
* منتشرشده در ایبنا. ۱۱ اسفند ۱۳۹۸
جناب استاد سیدهادی خسروشاهی پنج شنبه ۸ اسفند به علت بیماری كرونا دارفانی را وداع گفت. از آنجائیكه به علت شرایط خاص اجتماعی، فعلا مراسمی برای این مرد بزرگ برگزار نمی گردد، خبرآنلاین سنت «پاسداشت مكتوب نخبگان» را برای این عالم فرزانه منتشر می كند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب