قائم فرهنگ مهدویت
قائم : فرهنگ مهدویت

سنت پیاده روی اربعین و سیاست خارجی

سنت پیاده روی اربعین و سیاست خارجی

قائم: در ارتباط با سنت راهپیمائی اربعین كه امروز با رویكرد تمدنی انقلاب اسلامی پیوند خورده، تولید مستمر فكر و راهكارهای عملی برای بهره برداری حداكثری، می بایست مورد توجه جدی نخبگان و صاحبنظران قرار گیرد.


اربعین و پیاده روی شكوهمند آن یكی از جلوه های دیپلماسی انقلابی است و در سایه آن، تقویت مناسبات رسمی ایران و عراق ممكن و مسیر اتحاد اسلامی و یكی از ملزومات ایجاد تمدن نوین اسلامی، هموار شده است.
سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برگرفته از اسلام و منبعث از اهداف و آرمان های انقلاب بوده و بر منافع بلندمدت و اصول و ارزش های آن استوار است. در عین حال رویكرد و راهكارهای دیپلماتیك در مقاطع مختلف باید در خدمت پیشبرد اصول سیاست خارجی باشد.
بهره گیری از پیاده روی اربعین بعنوان یك رخداد مهم و دارای ابعاد مذهبی و سیاسی، می تواند یك راهكار دیپلماتیك برای تحقق اهداف سیاست خارجی همچون تحكیم روابط با همسایگان و ایجاد اتحاد و تفاهم میان مسلمانان باشد. دوستی و در هم تنیدگی توده های مردمی از كشورهای مختلف بویژه از ایران و عراق، نقش مهمی در پیشرفت اهداف سیاست خارجی این كشورها داشته باشد و به عنصری برای تامین منافع ملی تبدیل شده است.
بارزترین نقش پیاده روی اربعین، تقویت مناسبات رسمی ایران و عراق بوده و این دو كشوردارای اشتراك های مختلفی برای همكاری هستند كه نقطه عطف آن نماد وحدت دو ملت در راهپیمایی اربعین حسینی (ع) است. این مراسم هر ساله وحدت و دوستی دو ملت ایران و عراق را بیشتر از پیش نمایان می كند و جلوه ای از همزیستی برادرانه را به نمایش می گذارد.
بی شك استفاده از راهپیمائی اربعین در عرصه دیپلماتیك و امضای اسناد همكاری در این زمینه، روابط دو كشور را از دیگر روابط متمایز و اهمیت مناسبات فیمابین را دوچندان كرده است. اساسا ادامه این روند منافع تهران و بغداد را تامین و امید دشمنان را نسبت به بی نظمی در روابط این دو كشور خنثی می سازد.
حضور بیشتر از 1200 موكب دار و خادمان حسینی(ع) در ایران و ملاقات اخیر ایشان با رهبر معظم انقلاب اسلامی، موید دوستی و مودت میان دو دولت و دو ملت بود كه از چشم تیزبین مفسرین جهان نیز دور نماند.
در عرصه دیپلماسی عمومی، تعهدات برادرانه به همه ی مسلمانان جهان و كوشش برای تقویت وحدت اسلامی یكی از راهبردهای سیاست خارجی انقلابی است و در صورت اجرای صحیح، منجر به حل بخش مهمی از مشكلات جهان اسلام خواهد شد. امروز دیپلماسی عمومی، پشتیبان دیپلماسی رسمی كشورها بوده و یكی از مظاهر تعمیق و تقویت روابط دولت ها به حساب می آید.
حضور جمع كثیری از پیروان مذاهب اسلامی با نژادها و زبان های متفاوت و تجمع ایشان تحت شعار "حب الحسین یجمعنا"، موید این است كه اربعین در عرصه دیپلماسی عمومی، به یكی از منابع قدرت نرم مسلمانان برای تقویت وحدت اسلامی تبدیل شده است. پیاده روی اربعین امروز منحصر به شیعه نیست بلكه خیلی از اهل سنت و حتی برخی از غیرمسلمانان در آن شركت می كنند.
دیپلماسی اربعین می تواند با افزایش گفتگو میان علمای اسلام و روشنفكران متعهد مسلمان و آشنا كردن آنها با اقدامات نرم دشمنان اسلام شكل گیرد. نهادهای مسئول مانند مجمع جهانی اهل بیت(س) و مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و بازوهای فكری آنها همچون دانشگاه مذاهب اسلامی و بنیاد بین المللی عاشورا باید با محوریت اربعین، در راه اجرای دیپلماسی وحدت اسلامی، برای مذاكره با علمای جهان برنامه ریزی كنند.
پیاده روی اربعین یك گفتمان مشترك میان مسلمانان است كه قادر می باشد اختلافات را حول محبت اهل بیت(س) كاهش داده و به یافتن راهكارهای اجرائی برای مقابله با دشمنان اسلام منجر شود.
امروز وقت آن رسیده كه گذشته از ابعاد معنوی و روحانی راهپیمائی اربعین، به نقش تمدن ساز این رویكرد مهم نیز توجه كرد و با استفاده از این ظرفیت بسیار عظیم، كارهای بزرگی انجام داد. حمایت وزارت امور خارجه، همراهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دیگر دستگاه های فعال در خارج از كشور می تواند در اِعمال این نوع دیپلماسی تسهیل كند.
در صورت بهره گیری هوشمندانه از مواهب اربعین، بدون صرف بودجه های كلان، تحقق توسعه و تعمیق روابط ایران و عراق ادامه یافته و هم افزایی و هماهنگی با مردم مسلمان لبنان، یمن، بحرین، پاكستان، هندوستان، شیعیان ساكن در اروپا، آفریقا، آسیا و نقاط دیگر جهان، ممكن خواهد بود.

1398/07/10
22:24:12
5.0 / 5
4896
تگهای خبر: اربعین , اسلام , اسلامی , جمهوری اسلامی ایران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴