یك مقام مسئول ؛
آمار مقالات ایرانی باطل شده در دنیا
قائم: مدیر دفتر برنامه ریزی و سیاستگذاری امور پژوهشی وزارت علوم ضمن توضیح درباره اینکه اساسا چرا یک مقاله مردود یا باطل می شود، آمار مقالات باطل شده ایران در دنیا را اعلام نمود.
محسن شریفی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه «سلامت علم» خصوصاً در وضعیت کرونائی امروز حائز اهمیت می باشد، اظهار نمود: در امتداد رعایت اخلاق در انجام پژوهش و انتشارات علمی در یکی دو سال قبل در ستاد وزارت علوم و هم در دانشگاه ها اقداماتی صورت گرفته است؛ همچون اینکه کارگروه اخلاق در پژوهش برمبنای قانون تشکیل شد و حدود ۷-۸ جلسه در یک سال اخیر در وزارت علوم اجرا شد. این کارگروه همین طور در تمامی دانشگاه ها و مؤسسات آموزشی نیز تشکیل گرفته است.
وی اضافه کرد: کارگروه اخلاق در پژوهش وظایف مختلفی همچون پیش گیری از تخلف، برگزاری کارگاه آموزشی برای پژوهشگران، ترویج درستکاری و درست نویسی علمی، افزایش آگاهی پژوهشگران و نهایتاً تأیید صحت تحقیقات را بر عهده دارد.
مدیر دفتر برنامه ریزی و سیاستگذاری امور پژوهشی وزارت علوم ضمن تاکید بر اینکه حرکت وزارت علوم و وزارت بهداشت در خصوص تشکیل کارگروه های اخلاق اقدام بسیار اساسی بوده و نقش مهمی در افزایش ترویج اخلاق در پژوهش و جلوگیری از بروز تخلف داشته و دارد، اشاره کرد: یکی از نکاتی که از این منظر باید به آن دقت کنیم این است که برای انتشار دستاورهای علمی قواعد، اصول علمی انتشارات در سطح دنیا و اخلاق علمی را حتما رعایت کرد. چونکه اگر این اقدامات صورت نگیرد، مقالات پس از انتشار توسط دیده بان های مختلفی رصد می شوند و در صورت محرز شدن تخلف، مقالات انتشار یافته را باطل خواهند کرد.
شریفی در ادامه اشاره کرد: در دنیا موسساتی با تعریف وظایف مشخصی به وجود آمده اند که وضعیت اخلاق در پژوهش را رصد می کنند و حتی انتشارات و مقالات انتشار یافته در سالهای قبل را نیز رصد می کنند. یعنی ممکنست یک مقاله یک سال قبل و یا ۱۰ سال قبل انتشار یافته باشد ولی باز هم توسط این مؤسسات مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
وی افزود: ممکنست مقاله ای از همه فیلترهای علمی همچون داوری، مشابهت یابی و … عبور کرده باشد ولی بهر دلیلی یک امرِ خلاف قواعد نشر به اثبات می رسد و اگر این مساله برای تیم سردبیری مؤسسه محرز شود آن مقاله مردود اعلام خواهد شد.
مدیر دفتر برنامه ریزی و سیاستگذاری امور پژوهشی وزارت علوم به مصادیق مقالات باطل شده از طرف دیده بان های علمی اشاره کرده و اظهار داشت: مصادیق مختلف است، مثلاً ممکنست فرد در امر داده ها به درستی به کارهای دیگران ارجاع نداده باشد، یا بعنوان نمونه داده های قبلی خودش را به پشتوانه داده های جدید و یا اینکه داوری مقاله به درستی صورت نگرفته باشد. این موارد از مصادیق بروز تخلف در قاعده نشر محسوب می شود.
شریفی در آخر به تازه ترین آمار مقالات باطل شده یا باز پس داده شده ایران اشاره نمود و اظهار داشت: از سال ۲۰۱۰ تاکنون، بیش از ۲۵ هزار مقاله باطل شده که ۶۰۰ مورد از آن مقالات، ایرانی بوده است.
منبع: قائم
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب