خلاءهای شعر و مداحی با معرفی شخصیت هایی همچون علی آهی پر می شود به همراه فیلم
قائم: مدیرکل تبلیغات اسلامی استان تهران از مرحوم «علی آهی» به عنوان فقیه، شاعر و مداحی یاد کرد که برگزاری برنامه هایی برای معرفی و شناساندن این شخصیت موجب پر کردن خلاءهای شعر و مداحی می شود.
دریافت 264 MB به گزارش قائم به نقل از ایرنا حجت الاسلام محمدجواد زهرایی امروز، چهارشنبه ۲۴ بهمن در نشست خبری رویداد علمدار ستایشگری برای تجلیل از مرحوم علی آهی بنیان گذار خانه مداحان و بنیاد دعبل خزاعی اظهار داشت: امروز جامعه ما به شدت به شناخت، شناساندن و نشر خاصیت ها و شاخصه های شبیه به مرحوم آهی نیاز دارد و برگزاری این رویداد کار بسیار مبارکی است که بنیاد دعبل دراین خصوص پیشگام شده است.
وی اضافه کرد: بزرگداشت شخصیت ها به دلیلهای مختلفی برگزار می گردد ولی تقدیر بزرگان هم برمبنای اصل قدردانی، هم الگوگیری و شناخت آن شخصیت، هم انتشار فاکتورها و خاصیت های آن فرد در جامعه و هم پر کردن خلاء ها و لطمه هایی است که در آن حوزه با آن مواجه هستیم.
زهرایی اضافه کرد: اگر مراسم بزرگداشتی برای مرحوم حاج میرزاعلی آهی برگزار می شود، بدین سبب است که وی یک شخصیت فرهیخته و بزرگی بوده و هم امروز جامعه ما به شناخت چنین شخصیت هایی نیاز دارد؛ خصوصاً در عرصه تخصصی شعر و مداحی که امروز با خلاءهایی روبرو می باشیم و یکی از بهترین کارها برای پر کردن این خلاءها، شناخت و شناساندن چنین شخصیت هایی است.
حجت الاسلام محمدجواد زهرایی، مدیرکل تبلیغات اسلامی استان تهران مدیرکل تبلیغات اسلامی استان تهران اضافه کرد: مرحوم آهی شاعری بود که دین خودرا از علما گرفته بود. امروز نیز مداحان جوان به علما علاقمند هستند. مرحوم آهی از نوجوانی یک انقلابی بود؛ چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب. من شنیدم که مرحوم آهی همیشه انقلابی زیسته و انقلابی هم درگذشت.
وی که این فقیه و شاعر را مصداق آیه ۳۷ سوره نور می دانست، افزود: مرحوم آهی همیشه شاگرد تربیت می کرد و به دیگران نیز توجه داشت. اگر این فقیه و شاعر، بنیاد دعبل یا خانه مداحان را ایجاد کرد، به خاطر دلسوزی و دغدغه ای بود که برای مداحان داشت.
این کارشناس مذهبی همین طور تالیفات مرحوم آهی را نشانگر عالم بودن این شخصیت دانست و اظهار داشت: میرزاعلی آهی، هم مدیریت اجرائی داشت، هم مداحی می کرد و در عین حال تالیفات عالمانه ای داشت. بطورمثال شعر را از نظر تصوف بررسی نموده و از نظر کلام و مباحث اعتقادی نیز مورد بررسی قرار می داد و در نهایت دیدگاه های خودرا به کتاب تبدیل کرد.
مرحوم آهی جعبه سیاه مداحی بود
جواد حیدری شاعر و مداح اهل بیت(ع) از مرحوم آهی به عنوان الگویی در سده اخیر یاد کرد که خدمات بهادار و موثری داشت و گفت بااینکه این بزرگداشت بایستی زودتر برگزار می شد ولی مرحوم آهی جعبه سیاه مداحی است. وی در این سده اخیر به برکت عمر شریفش افراد بزرگی را دیده و خیلی از شاعران و مداحان را تربیت کرده بود. در حقیقت او تاریخ شفاهی اصیل هیأت های ۷۰ سال اخیر را مکتوب کرد.
جواد حیدری، شاعر و مداح اهل بیت(ع) وی اضافه کرد: آن چه در حوزه کارهای فرهنگی خصوصاً ستایشگری مطالعه کردیم، به این نتیجه رسیدیم که اگر لطمه هایی دراین خصوص وجود دارد، بدین سبب است که نسل جوان ارتباط خودرا با نسل قدیم قطع کرد و آن عده از مداحان و شاعران سالم هستند و مسیر را به درستی طی می کنند که هنوز راه را از پیشکسوتان یاد می گیرند.
این ذاکر اهل بیت(ع) افزود: مرحوم آهی فقط به عنوان یکی از بهترین الگوهای اخلاقی و تربیتی مطرح نبود. بلکه یک الگوی علمی و ادبی نیز به شمار می رفت. بعبارت دیگر اخلاص و تقوای او دست نیافتنی است و در حوزه شاعری و مداحی جزو سرآمدها بود. بطورمثال آن مرحوم بزرگانی مثل آیت الله جواد تهرانی یا آیت الله سیدمحمدهادی میلانی را درک کرده بود که تکرار نشدند و یک دفعه به من اظهار داشت که در دوره ای رابط آیت الله میلانی و امام خمینی (ره) بوده است.
عضو هیات امنای بنیاد دعبل خزاعی با اشاره به برگزاری رویداد علمدار ستایشگری برای تجلیل از بزرگان شعر آیینی و ذاکران اهل بیت(ع) اظهار داشت: مراسم مرحوم آهی به عنوان منزل اول برگزار می گردد و یادنامه ای در این مراسم رونمایی خواهد شد. البته می خواهیم در منزل دوم به شخصیت مرحوم نادعلی کربلایی بپردازیم که مداح و پدر سه شهید بود. امیدوار هستم نتیجه برگزاری چنین بزرگداشت هایی ارتباط نسل جوان با پیشکسوتانی باشد که حال حضور دارند.
بنیاد دعبل در حوزه رسانه ای قصور دارد
حیدری در جواب خبرنگار ایرنا درباره ی عملکرد بنیاد دعبل و پوشش رسانه ای کارهای این بنیاد اظهار داشت: در این مساله کمی قصور داریم و خروجی های بنیاد را کمتر رسانه ای کرده ایم. چون کارهای بسیاری به انجام می رسد.
وی افزود: نماینده های بنیاد دعبل در سراسر کشور فعال می باشند و فقط به پیرغلامان تهران رسیدگی نمی گردد. بطورمثال دو هفته پیش در مشهد همایش سالانه نمایندگان دعبل سراسر کشور انجام شد و پیوست هایی که برای احترام پیرغلامان در نظر گرفته شده، به یک سنت تبدیل می شود. چون این افراد باردیگر در هیأت ها مداحی می کنند و جوانان از آنان دعوت به عمل آورده و احترام آنها را نگه می دارند.
حیدری از رسانه ها خواست تا اخبار کارهای فرهنگی بنیاد دعبل را منعکس کنند و درباره ی کارهایی همچون مهرواره هوای نو و حسینیه معلی به ایرنا اظهار داشت: در برنامه حسینه معلی که اینروزها از شبکه سه پخش می شود، مقرر است احیای تراث شود و رهبر معظم انقلاب نیز تأکید داشتند که در عزاداری ها به احیای تراث بپردازند. یعنی همان آداب و رسوم هیأت ها را رعایت نمایند که در گذشته وجود داشت.
این شاعر آیینی اضافه کرد: وقتی برخی مداحان دراین خصوص برای مشورت به من رجوع کردند، کتاب هفت جلدی عزاداری سنتی شیعیان را به آنان هدیه دادم و گفتم که همین سنت های خوب را احیا کنید.
حیدری افزود: پیوست های فرهنگی فراوانی در حوزه مداحی وجود دارد و امیدوار هستم روزی فیلم های مستند و سریال و فیلم های سینمایی از سیره و سیرت این بزرگان ساخته شود که ما اثر این فیلم ها را دیده ایم.
حسن آهی فرزند مرحوم میرزاعلی آهی اظهار داشت: برمبنای نظر امامین انقلاب پدرم یک مداح فاخری بود که ابعاد اخلاقی، اجتماعی، مذهبی، علمی، فرهنگی و مدیریتی داشت. چون هم منبر می رفت و هم کلاس مداحی و شعر داشت. مرحوم آهی پیش از انقلاب با حکم آیت الله محمدرضا مهدوی کنی به عنوان رییس کمیته های شهرستان دماوند منصوب گردید.
حسن آهی، فرزند مرحوم علی آهی وی اضافه کرد: پدرم سپس به عنوان فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان معرفی گردید. پس از ادغام شهربانی، ژاندارمری و کمیته های انقلاب به درجه سرتیپ تمامی در نیروی انتظامی گرفتند و رییس اداره امور ایثارگران نیروی انتظامی شد. پس از بازنشستگی نیز باردیگر به مداحی و شعر پرداخت و در نامه ای از رهبر انقلاب درخواست نمود تا بنیاد دعبل خزاعی تاسیس شود. همین طور خانه مداحان را ایجاد کرد و با کوشش های آن مرحوم قطعه ای در بهشت زهرای تهران به نام روضة الحسین به وجود آمد تا مداحان در این قطعه به خاک سپرده شوند.
آهی افزود: پدر بزرگم مسجدی را در تهران به نام مسجد آهی در ۱۵۰ متر ساخته بود که پدرم ۴۰۰ متر به آن اضافه کرد و در روز عید غدیر نام آنرا مسجد امیرالمومنین(ع) گذاشت. همین طور صندوق قرض الحسنه ای در سال ۱۳۶۲ در منطقه آبعلی تاسیس کرد که یکی از شاخص ترین صندوق های ایران است و چندین سال مقام چهارمی را از نظر اعتبار و نظم کسب کرده است.
وی اضافه کرد: قرار شد ابعاد شخصیتی آهی در این کنگره بررسی شود که به عنوان رویداد علمدار ستایشگری در اردیبهشت برگزار می گردد تا جامعه مداح کشور با ابعاد شخصیت این مداح آشنا گردند که رهبر انقلاب از ایشان به عنوان مداح متعهد نام بردند.
نظر مرحوم آهی برای شاد کردن دل امام زمان(عج)
حجت الاسلام سیدحسین خادمیان استاد حوزه با بیان برخی دیدگاه های مرحوم آهی درباره ی اشعار حافظ و مولوی به روایتی از امام صادق(ع) اشاره نمود و اظهار داشت: مرحوم آهی معتقد بود اگر امام ششم فرمود «شیعتنا... یفرحون لفرحنا و یحزنون لحزننا» به این معناست که «یفرحون بفرحنا» نه «یفرحون لولادتنا» یعنی فقط نباید در ولادت ائمه شاد بود بلکه باید کاری کرد که دل امام زمان(عج) را شاد کرد.
حجت الاسلام سیدحسین خادمیان، کارشناس مذهبی وی اضافه کرد: بطورمثال قمه زدن در روز عاشورا موجب ناراحتی امام حسین(ع) می شود. چون عزاداری سیدالشهدا از طرف دشمن مورد وهن قرار می گیرد و مرحوم آهی می گفت گاهی امام زمان(عج) با اشعار یا سبک و روش مداحی ناراحت می شود و این دقت های علمی در سیره و سنت آن مرحوم وجود داشت.
مروری بر زندگی نامه مرحوم آهی
علی آهی در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی در تهران و در یک خانواده مذهبی قدم به دنیا آمد و بعد از گذراندن دوره ابتدایی، ضمن اشتغال به کسب، به تحصیل علوم حوزوی پرداخت و دروس ادبیات صرف و نحو، منطق و فقه، اصول، تفسیر، علم کلام، رجال، علم حدیث را از محضر اساتیدی همچون حجج اسلام مرحوم حاج سیدعلی اصغر میردامادی، احمد مجتهدی، حاج سید محمد ضیاء آبادی فرا گرفت.
وی از سن ۱۰ سالگی به تشویق مادر خود آغاز به مداحی اهل بیت(ع) نمود و از سال ۱۳۳۶ نیز سرودن شعر را شروع کرد. مرحوم آهی در ایجاد انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) نقشی فعال داشت و به عنوان یکی از اعضاء جمعیت فدائیان اسلام به رهبری شهید حجت الاسلام سید مجتبی نواب صفوی فعالیت می کرد و بارها از طرف ماموران ساواک و اطلاعات شهربانی دستگیر و بازداشت شد.
آهی بعد از پیروزی انقلاب، مسئولیت های مختلفی داشت و علاوه بر حضور در جبهه های جنگ تحمیلی، در کمیته انقلاب اسلامی تا سطح فرماندهی استان طبق موازین شرعی خدمات شایانی داشت. وی در طول کوشش های مذهبی و علمی خویش موسس محافل، مساجد و حسینیه های مختلفی بوده که از آن جمله تشکیل بنیاد دعبل خزاعی، چند کتابخانه و چند مسجد در تهران و آبعلی و تاسیس صندوق قرض الحسنه الغدیر آبعلی است.
تالیفات بسیاری در عرصه ستایشگری دوده و مداحی از ایشان انتشار یافته که می توان به کتاب های دیوان آهی در دو جلد، دیوان آئینه نور در دو جلد، فرهنگ اصلاحات قافیه، توصیف صنایع شعر کهن فارسی و پیرایش آن با کلک بدیع، فلسفه قیام امام حسین (ع) از دیدگاه عقل و همین طور کتاب شعر و شاعری از نظرگاه قرآن و عترت و سنت اشاره نمود.
میرزاعلی آهی در ۱۶ فروردین سال ۹۴ و در سن ۸۷ سالگی به دیار باقی شتافت و در روضةالحسین(ع)، قطعه ۳۰۱ بهشت زهرا(س) به خاک سپرده شد.
منبع: qawem.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب