قائم فرهنگ مهدویت
قائم : فرهنگ مهدویت

مشاوره های قرآن بنیان ادامه دارد

مشاوره های قرآن بنیان ادامه دارد

در حدود دو هزار نفری که در نمایشگاه قرآن از خدمات مشاوره قرآن بنیان استفاده کردند، بهتر می دانند که نقش مشاوره تا چه اندازه در زندگی آنان موثر است و بنا بر این بارها به نمایشگاه مراجعه می کردند. حالا مقرر است این مشاوره ها پس از نمایشگاه قرآن ادامه یابد.


این افراد بهتر می دانند که نقش مشاوره در بهبود روابط خانوادگی میان زن و شوهر یا وضعیت تحصیلی و حتی مسائل تربیتی فرزندان تا چه اندازه موثر است و بنا بر این برای دریافت مشاوره چند بار به نمایشگاه مراجعه می کردند. بخش مشاوره قرآن بنیان را می توان یکی از پربازدیدترین بخش های نمایشگاه قرآن دانست؛ یکی به خاطر جلوه خاصی که در ابتدای شبستان مصلی داشت و هر رهگذری را به خود جلب می کرد و دیگری به خاطر روش های جدید در ارائه مشاوره و راهنمایی بود. در همان ایام گزارشی منتشر کردیم با عنوان مردم از کدام بخش های نمایشگاه قران بازدید کردند.
قبل از برگزاری بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی قرآن در گفت و گویی با مدیر بخش مشاوره های قرآن بنیان داشتیم که سیدمحمد حسین چاوشیان از اختصاص روزانه ۱۵۰ ساعت مشاوره های تخصصی آگاهی داد و اظهار داشت: خدمات قابل ارائه در فضای نمایشگاه قرآن کریم، باتوجه به نیازسنجی ها و در نظر گرفتن سطوح مختلف، در زمینه های تربیتی، تحصیلی، فردی، مشاوره قبل از ازدواج و مشاوره زوجین است که حوزه تربیتی شامل مشاوره فرزندآوری و قبل از بارداری، مشاوره دوران بارداری، فرزندپروری، مشکلات رفتاری کودکان، فرزند پروری دوران نوجوانی، لطمه های نوپدید در فضای مجازی است و حوزه تحصیلی نیز شامل استعدادیابی، انتخاب رشته و اختلالات یادگیری است.
وی درباره انطباق این خدمات با شعار نمایشگاه اظهار داشت: با پیچیده شدن سبک زندگی ها در اثر پیشرفت تکنولوژی، انسان امروزی بجای افزایش سطح آرامش ناشی از این پیشرفت، بر عکس گرفتار ناآرامی بیشتر بجهت استفاده نادرست، زیاده روی و از میان رفتن مرزهای روابط و کم شدن معنویت شده است. این در حالیست که برمبنای تربیت دینی و قرآنی، دستیابی به آرامش در روح و روان انسان جز در سایه ارتباط با خالق هستی، خودسازی و خودشناسی حاصل نمی گردد.
مدیر موسسه خانواده اسلامی و تربیت معنوی (موسسه خاتم) افزود: امروزه با تغییر سبک زندگی و پیچیده شدن تعاملات و ارتباطات در خانواده و جامعه، افراد نسبت به گذشته با مسائل بیشتر و دشوارتری روبرو هستند که در بیشتر موارد نمی توانند به تنهایی از پس حل مشکلاتشان برآیند. اختلاف و تفاوت تفکر نسلی نیز در برقراری ارتباط و مشورت گرفتن و حل کردن مسائل در داخل خانواده توسط والدین کفایت برطرف شدن این نیاز را نمی کند، پس اهمیت مراجعه به یک متخصص متعهد و دلسوز اهمیت پیدا می کند.
مردم تا کنون با این سبک و سیاق در فضای نمایشگاهی روبرو نشده بودند که بازدیدکنندگان در این بخش به شکل تخصصی و جامع به مشاوران در زمینه خانواده دسترسی داشتند.
اگرچه پرونده نمایشگاه قرآن هفته گذشته بسته شد و پایان یافت ولی برکات و ثمرات آن همچنان ادامه دارد که یکی از این برکات ادامه خدمات مشاوره قرآن بنیان بعد از به انتها رسیدن این نمایشگاه است.
فاطمه سادات رازقی معاون بخش مشاوره قرآن بنیان نمایشگاه قرآن و قائم مقام موسسه خانواده اسلامی و تربیت معنوی دراین زمینه به خبرنگار معارف ایرنا اظهار داشت: بخش مشاوره قرآن بنیان از روزهای اول مورد استقبال عموم قرار گرفت. چون یک بخش خدماتی و راهبردی بود که مردم تا کنون با این سبک و سیاق در فضای نمایشگاهی روبرو نشده بودند که بازدیدکنندگان در این بخش به شکل تخصصی و جامع به مشاوران در زمینه خانواده و ساحت های مختلف هفت گانه فردی، تربیتی، ازدواج، زوجین، تحصیلی شغلی، حقوقی و فرزندآوری دسترسی داشتند.
وی نیز یکی از مسولان بخش هایی بود که استقبال خوب مردم را بعد از دو سال کرونا پیش بینی نمی کرد؛ به شکلی که فراتر از انتظار آنان حداقل با دو هزار بازدیدکننده ای روبرو بودند که از خدمات بخش مشاوران استفاده کردند و حتی برخی جهت استفاده بیشتر، ترجیح دادند چند شب را به نمایشگاه بیایند.
رازقی علت استقبال این تعداد از افراد را فضای مشاوره ای آن دانست که یک فضای حل مساله و گفت و گویی را به وجود آورده بود و مردم که این روزها در زندگی مشکلات بسیاری دارند، از آن استقبال کردند. از جانب دیگر مراجعه خانوادگی این فرصت را فراهم می کرد تا اعضای یک خانواده در کنار هم نظر یک متخصص را بدانند. تخصصی بودن بخش مشاوره قرآن بنیان موجب شد تا بازدیدکنندگان گرفتار سردرگمی موضوعی نشوند و کارشناس هر قسمت نیز نقش مهمی در هدایت مردم برای مشاوره تخصصی داشت.
مدت مشاوره یکی دیگر از مسائل این بخش بود که از طرف مسئولان، مدیریت می شد و برای هر بازدیدکننده ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت اختصاص می یافت تا حرف های خودرا بزند و نظر مشاور را دریافت کند. به هر حال یکی از دلیلهای استقبال از این بخش، هزینه های سنگین مشاوره بود که در نمایشگاه این هزینه ها وجود نداشت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تامین هزینه های مربوط یک عاملی برای تشویق بیشتر خانواده ها از این خدمات به وجود آورده بود. البته مشاوران که در ماه مبارک رمضان تا نیمه شب به ارائه خدمات می پرداختند، هزینه های خودرا دریافت می کردند.
مهمترین سوالات بازدیدکنندگان چه بود؟
خانم رازقی اظهار داشت: مقرر است پس از نمایشگاه یک واکاوی از مسائلی که مشاوران یادداشت کردند و تشکیل پرونده دادند، ارائه دهیم. در حقیقت، هم مسائل و هم راه حل ها را استخراج کرده ایم و ضمن ارزیابی مشاوران، یک کار پژوهشی را به متولیان ارائه دهیم که از نظر محتوا بسیار مفید می باشد.
متاسفانه بیشترین سوالاتی که در بخش حقوقی مطرح می شد، درباره طلاق و خیانت بود. بااینکه رویکرد مشاوران ما در زمینه حقوقی، رویکرد تحکیم خانواده بود ولی گاهی طرفین در مرحله جدایی بودند و سوالات حقوقی داشتند.
وی با ارائه گزارشی از سوالات مطرح شده از طرف بازدیدکنندگان در نمایشگاه قرآن اظهار داشت: در بخش های زوجین، تربیتی و تحصیلی مراجعات بسیاری داشتیم که عمده مسائل زوجین مربوط به صمیمیت زن و شوهر و مسائل زناشویی بود، در بخش تربیتی مسائلی مانند چالش های دوره نوجوانی و مشکلات رفتاری فرزندان خصوصاً در دوران کرونا عنوان شد و در بخش تحصیلی نیز بیشترین سوالات در زمینه اختلال یادگیری، استعدادیابی و انتخاب رشته و کنکور بود. البته در بخش حقوقی باتوجه به هزینه های مشاوره های حقوقی مسائلی خصوصاً مربوط به خانواده مانند طلاق، عسر و حرج و مهریه مطرح بود و متاسفانه بیشترین سوالاتی که در بخش حقوقی مطرح می شد، درباره طلاق و خیانت بود. بااینکه رویکرد مشاوران ما در زمینه حقوقی، رویکرد تحکیم خانواده بود ولی گاهی طرفین در مرحله جدایی بودند و سوالات حقوقی داشتند.


این روان شناس حوزه خانواده درباره بخش فرزندآوری اظهار داشت: کسانی که به این بخش مراجعه می کردند، ترس از فرزندآوری داشتند. یعنی ترس از مسئولیت پذیری، تربیت و نگرانی جامعه و برآمدن از مسئولیت خانواده را مطرح می کردند. مساله دوم دراین زمینه، ناهمگنی زن و شوهر در خواستن فرزند بود. یعنی گاهی مرد خواهان فرزند بود و زن مخالف فرزند یا برعکس و گاهی هیچکدام فرزند نمی خواستند. مشاوره های پزشکی خصوصاً مربوط به مباحث زنتیکی نیز در بخش دانشگاهی ارائه می شد.
نحوه استفاده از خدمات مشاوران پس از نمایشگاه قرآن
رازقی با اشاره به اینکه مسائل مشاوره ای در نیم ساعت کافی نیست، گفت: مشاورانی که در نمایشگاه مشاوره می دادند، دارای درمانگاه هستند و یکی از وظایف ما معرفی مراکز مورد تایید برمبنای شاخصه مشاوره های قرآن بنیان بود که ۱۸ مرکز تایید شد. قبول دارم که نمایشگاه در مدت کمی انجام شد و فرصت نشد در سطح استانهای بیشتری این مشاوران را معرفی نماییم ولی در سطح شهر تهران این مراکز را معرفی کردیم. اگر بازدیدکنندگان بخواهند با همان مشاوره ادامه دهند، ما راه ارتباطی را اعلام می نماییم و هیچ مشاوری در نمایشگاه قرآن به شکل مستقیم با بازدیدکننده ارتباط برقرار نمی کرد بلکه این ارتباط از طرف مسئول فنی و کارشناسان صورت می گرفت. یعنی درمانگاه ها معرفی می گردند که هم نوع سبک درمانی آن قرآن بنیان و مذهبی است و هم هزینه های آن نسبت به سایر درمانگاه ها تعدیل شده تر است و مشاوران در آنجا مشاوره می دهند.
وی اضافه کرد: تصمیم داریم همین طرح را در طول سال ادامه دهیم و حداقل فضاهایی در تهران ایجاد نماییم تا این خدمات را به مردم بدهیم و در مرحله بعد در شهرهای دیگر این کار را خواهیم کرد. چون یکی از رسالت های موسسه خانواده اسلامی و تربیت معنوی شبکه سازی مشاوران حوزه خانواده است و ما این شبکه را در کل کشور داریم. با این وجود افرادی که نمی توانند بصورت حضوری مشاوره بگیرند، این امکان برقرار است که به شکل مجازی راهنمایی بگیرند.
۲۰۰ مشاور با ما کار می کنند و در شبکه قرار دارند و به شکل مجازی به ارائه مشاوره می پردازند.
قائم مقام موسسه خانواده اسلامی و تربیت معنوی درباره فعالیت انجمن مشاوران اظهار داشت: یکی از زیرمجموعه های موسسه خاتم، موضوع انجمن روان شناسان و مشاوران است که یکی از رسالت های آن شبکه سازی سازمان های مردم نهاد است و در این دو سال به سبب شیوع ویروس کرونا با کمک فضای مجازی به شناسایی روانشناسان پرداختیم و بانک اساتید را ایجاد کردیم. حالا ۲۰۰ مشاور با ما کار می کنند و در شبکه قرار دارند و به شکل مجازی به ارائه مشاوره می پردازند.
وی افزود: طرح ادامه خدمات مشاوره قرآن بنیاد را ارئه کرده ایم و امیدواریم به زودی مجوزهای لازم از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر شود تا بتوانیم به مردم خدمات ارائه دهیم. کبری خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده نیز قول مساعدت داده اند تا از ظرفیت معاونت زنان ریاست جمهوری نیز کمکی ارایه کنند. به هر حال موسسه خاتم یک سازمان مردم نهاد است و اگر قرار باشد این خدمات را در طول سال عرضه نماید، باید از حمایت مجموعه های بزرگتر برخوردار باشد.


1401/02/24
13:36:50
5.0 / 5
696
تگهای خبر: اسلام , اسلامی , پزشك , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳