یادداشت مهمان؛
دهگانه رسانه ای برای تحقق افق سرمایه گذاری برای تولید
قائم: به گزارش قائم، امروز با عنایت به تمرکز رسانه های خارج از کشور بر ساخت تصویر ایرانِ بحرانی و غیرقابل اصلاح، رسانه باید نسبت به ترسیم تصویر ذهنی دقیق از ایران (ضعف و قوت در کنارهم) اقدام نماید.
خبرگزاری مهر؛ گروه فرهنگ و ادب: هر ساله با تحویل سال نو رهبر معظم انقلاب اسلامی در صحبت های نوروزی خودشان شعاری را برای آن سال اعلام می کنند تا نقشه راهی برای مسؤلان و مقامات ارشد نظام در پیشرفت برنامه ها باشد.
امسال هم رهبر معظم انقلاب ضمن اشاره به مشکلات اقتصادی و معیشتی «سرمایه گذاری برای تولید» را بعنوان شعار سال ۱۴۰۴ انتخاب کردند و فرمودند: اگر سرمایه در راه تولید به کار رفت، دیگر بسمت کارهای مضر مثل خرید طلا، خرید ارز و امثال این ها نخواهد رفت.
در همین زمینه معصومه نصیری مدرس سواد رسانه ای یادداشتی را با عنوان دهگانه رسانه ای برای تحقق افقِ «سرمایه گذاری برای تولید» به شکل اختصاصی در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده است.
در این یادداشت آمده است؛
سال ۱۴۰۴ سالی است که اقتصاد کشور نیازمند تحول جدی برای بهبود وضع موجود است، وضعیتی که وخامت آن بر کسی پوشیده نیست. اهمیت امر تا جایی بوده که برای چندمین سال پی در پی مقام معظم رهبری شعار سال را حول محور مهم اقتصاد تعیین کرده اند و «تولید» و «سرمایه گذاری» دو کلیدواژه مهم آن تعیین شده است.
این مهم دو بال دارد که مردم و مسؤلان در کنار هم تحقق آنرا میسر خواهند کرد. اما دراین میان «رسانه» بازویی پرتوان خواهد بود تا هم به ترمیم سرمایه اجتماعی پرداخته و سرمایه گذاری مردمی را تشویق کرده و هم مسؤلان را پاسخگو و مجبور به حرکت در راه نقشه راه ترسیمی کند.
دهگانه زیر برخی اولویت های اقدام رسانه ای جهت کمک به حرکت همگانی در راه افق ترسیمی ۱۴۰۴ است.
۱: عرضه روایت پیشرفت: آن چه امروز به وفور شاهد آن هستیم غلبه روایت ناامیدی بر روایت امید است. اقدام دقیق رسانه ای بیان وضعیت موجود با تکیه بر ترسیم پیشرفت هاست. روایت پیشرفت به مثابه «شدن، توانستن و امید» است.
۲: ساخت تصویر ذهنی صحیح از ایران: امروز با عنایت به تمرکز رسانه های خارج از کشور بر ساخت تصویر ایرانِ بحرانی و غیرقابل اصلاح، رسانه باید نسبت به ترسیم تصویر ذهنی دقیق از ایران (ضعف و قوت در کنارهم) اقدام نماید. پایان دادن به تصویر ایران ضعیف، سرمایه گذاری برای تولید را محقق خواهد نمود. ما نیازمند تصویری از ایران هستیم که اعتماد به نفس ملی برای حرکت های اقتصادی را تقویت کند.
۳: تعهد به امنیت روانی مخاطب: نتیجه پمپاژ اخبار منفی بدون بازنشر اخبار دستاوردها و برجسته سازی ضعف ها با ضریب مضاعف، می شود وضعیت فعلی جامعه؛ جامعه ای که از ثانیه بعد خود ترس دارد و اوضاع وخیم تر از آن چه هست برایش ترسیم شده. این یعنی تعهد به امنیت روانی مخاطب او را نسبت به سرمایه گذاری برای تولید تشویق می کند.
۴: تمرکز بر تقویت اعتماد عمومی: سرمایه گذاری محقق نمی شود مگر اعتماد عمومی در تمام ساحات پیگیری و مورد توجه قرار گیرد. جامعه بدون اعتماد حرکت رو به جلو نخواهد داشت. جامعه بدون اعتماد میل به سکون دارد و حتی گاهی حذف!
۵: تأکید بر «ما می توانیم» و تکیه بر توان داخلی: برای سرمایه گذاری و تولید باید همگرایی ملی حول محور مهم «توانستن» صورت گیرد. سال هاست توانستن ملت ایران هدف گرفته شده و دشمن می خواهد که ما کم توان یا ناتوان باشیم یا این گونه ترسیم شویم. پس باور به «شدن» و «توانستن» باید در روایت رسانه ها پرشمار دیده شود.
۶: پرهیز از اغراق، سکوت یا جاماندگی رسانه ای: سرمایه گذاری و تشویق برای تحقق آن در تولید، نیازمند ترسیم واقعیات، عدم سکوت در مواقع ضروری برای تبیین وضعیت موجود و وضع مطلوب و عدم عبور از کنار برخی اخبار مؤثر بر امر سرمایه گذاری است. پس نه زیاده روی، نه کندروی و نه سکون برای تحقق مسیر ترسیمی در زمینه رسانه قابل قبول نیست.
۷: گفتمان سازی حول مقوله سرمایه گذاری و تولید: یکی از کارکردهای جدی رسانه تمرکز بر تولید گفتمان پیرامون مؤلفه های حیاتی یک کشور است. برای تعمیق باور سرمایه گذاری برای تولید باید گفتمان آنرا خلق و تقویت کرد. «ترویج» این گفتمان به دور از زیاده روی باید و حتمی است.
۸: رصد و اطلاع رسانی وضعیت تحقق سرمایه گذاری یا موانع احتمالی آن در نقاط مختلف کشور: رسانه به مثابه چشم بینای جامعه و عضوی از جامعه مدنی باید دقیق ببینید، دقیق بنویسد و دقیق اعلام کند. باید موانع را ترسیم و گزارشگر دقیق از وضعیت تحقق شعار سال باشد. مسؤلان باید بدانند رسانه نه زینت الایام و روزگار، بلکه ذره بینی بر روی عملکردشان هستند.
۹: عدم تهییج و تشویق مردم به سرمایه گذاری های غیرمولد با نشر برخی اخبار: اخبار پرشمار قیمتها مثل طلا و سکه و ارز، در لایه دوم خود منجر به تهییج برای خرید و سرمایه گذاری در این بازارها می شود. حباب نه فقط در قیمت و بازار بلکه در رفتار اقتصادی شهروندان هم ایجاد می شود.
۱۰: پاسخگو کردن دولت و مسؤلان مربوطه برای عرضه آمار واقعی و قابل سنجش در رابطه با سرمایه گذاری برای تولید: مردم بخشی از عامل مؤثر برای تحقق افق ترسیمی ۱۴۰۴ هستند اما مسؤلان اساسا نقشی جدی تر و پررنگ تر دارند. راستی آزمایی آمارهای عرضه شده توسط مسؤلان و بررسی میدانی گزارش های اعلامی، وظیفه جدی رسانه هاست. باید هزینه گزارش های غلط و فریبکارانه بالا رود و این مهم با رسانه آزاد، مستقل، متعهد و اخلاقی محقق خواهد گردید.
و در انتها این که ما امروز بیشتر از هر چیز به «باور» نیازمندیم؛ باور به این که راهی جز همراهی جمعی برای بهبود وجود ندارد.
منبع: قائم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب